Platform

Professoren aan het woord:

Prof. dr. Dirk Bezemer, hoogleraar Economie van de Internationale Financiële Ontwikkeling:

“De op- en neergaande huizenprijzen moeten worden aangepakt. Hele groepen worden nu buitengesloten omdat de prijzen te hoog zijn, straks is er weer een crisis omdat ze dalen. In Nederland kan nog steeds heel veel geleend worden om een huis te kopen. Verlaag dat. En voer een belasting in op de waardestijging. Dat stabiliseert de prijs en de overheid krijgt extra geld voor investeringen in de publieke sector.”

Dr. Josh Ryan-Collins, Britse econoom en schrijver:

“Ik vind de stijgende huizenprijzen een ramp.

“Ik ontken niet dat landen als Nederland een tekort aan woningen hebben. Maar hoe hard je ook bouwt, banken kunnen hun kredietverlening altijd in een hoger tempo uitbreiden. Daardoor stroomt er meer geld naar de woningmarkt en stijgen de huizenprijzen verder – ondanks het extra aanbod.”

Dr. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems:

“… Tegen deze achtergrond beschouwen wij de huidige starters als de verloren generatie op de woningmarkt.”

“In de huidige, uiterst krappe woningmarkt ontstaat dan wel snel het gevaar dat de ondersteuning weglekt in hogere prijzen. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om daarnaast de positie van de doorstromer enigszins te verzwakken. Denk hierbij aan het verder beperken van fiscale ondersteuning van kopers, het verhogen van de overdrachtsbelasting voor doorstromers en/of particuliere beleggers, en de toewijzing van nieuwbouwkoopwoningen aan startende huishoudens.”

1 gedachte op “Platform

  1. Gerwin Pol

    Leuke website! Ik hoop inderdaad dat dit probleem hoger op de agenda komt. Ik ben zelf student en ik moet ben op mijn zeventiende al begonnen met het aangaan van een schuld. Dat is eng, het levert stress op (financiele stress is een van de belangrijkste dingen die mensen tot zelfmoord drijft), en het is enorm riskant, dat hebben we in 2008 al eens gezien. Ik hoop dat er eens over serieuze oplossingen nagedacht wordt in plaats van ‘oplossingen’ die slechts de symptomen bestrijden, want het kan echt anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *