Zie bijvoorbeeld blz. 8 van de notitie van het Centraal Planbureau ‘Bewegingen op de woningmarkt: prijzen en volumes’ (2020).
Archieven
hervormingen van de bankensector
Zie bijvoorbeeld ‘breaking the housing-finance feedback cycle’.
ideologisch wensdenken
De ideologie van het huizenbezit kwam op in de tijd van het neoliberalisme. Zie bijvoorbeeld hoe dr. Hochstenbach dit ideologische luchtkasteel ontrafeld, of Ryan-Collin’s boek ‘Why Caný You Afford A Home?’
80% van de naoorlogse prijsstijging van de huizenprijzen komt door de gestegen waarde van de grond
Zie het onderzoek No Price Like Home: Global House Prices, 1870-2012. Naar schatting bestaat de meerderheid van de Nederlandse huizenwaarde niet uit de gebouwen zelf, maar uit grond die eronder ligt.
genegeerd
Zie opnieuw het rapport van Parlementaire Onderzoekscommissie Huizenprijzen blz 35.
krediet te creëren
In tegenstelling tot wat veel mensen denken: banken lenen niet het spaargeld van anderen uit. Geld dat een bank uitleent bij een hypotheeklening, wordt uit het niets gecreëerd. Een bank schrijft een vordering uit op zichzelf: dit is een schuld van de bank aan de klant. Dit verschijnt als banksaldo op je rekening. De waarde van het huis (het onderpand voor de lening) geeft de bank zekerheid en veiligheid en motiveert de bank om de lening aan te gaan. Wanneer de waarde van huizen en dus van het onderpand sterk stijgt, kan een bank dus ook gemakkelijk meer krediet creëren. Meer weten over geldschepping? Mcleay et. al. (2014) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2019) zijn een goed startpunt.
sommige economen
Zoals de Britse econoom Josh Ryan-Collins, die hier een prikkelend boek over schreef: ‘Why Can’t You Afford a Home?’
sigaar uit eigen doos
Zoals samengevat in de Parlementaire Onderzoekscommissie Huizenprijzen, uitgebracht in 2013. Zie bladzijde 35.
exploderende huizenprijzen
Kijk maar naar deze ‘hockystick’. Prijzen (gecorrigeerd voor inflatie) in Nederland 1870 – 2012 (1990=100). Door grote prijsstijgingen sinds 2014 zijn de huizenprijzen alweer over het hoogtepunt van 2008 heen. Hier een linkje naar het onderzoek.